Tijdens het sportgala op vrijdagavond 10 maart huldigden district Antwerpen en de sportraad alle sporters en sportclubs die in 2022 opvallende prestaties leverden. Onze club werd uiteraard ook in de picture gezet met de vele kampioenentitels uit 2022! Ook de verdienstelijke clubleden en vrijwilligers werden in de bloemetjes gezet voor hun inzet. Deze editie konden sportclubs filmpjes inzenden om zich tijdens het gala op een leuke manier in de kijker zetten.

District Antwerpen vierde maar liefst 84 individuele sporters, 8 sportclubs en 49 teamprestaties tijdens het jaarlijkse sportgala in het Zuiderpershuis.

Naast de talrijke individuele sportprestaties werden er ook heel wat sportploegen gelauwerd voor hun mooie resultaten. De 8 gehuldigde clubs (Wapper, Brabo, Ikiji Ryu, Borgerweert, Dosporta, KC Verde, Antwerp Orienteers en KAZSc waterpolo) leverden stuk voor stuk inspirerende teamprestaties

Ook aanstormend sporttalent Camine Van Hoof zakte af naar het Zuiderpershuis. Als B-girl doet zij aan ‘breaking’. Sport Vlaanderen biedt haar een topsportcontract aan en geeft dit toptalent zo de kans om binnen een goede omkadering te werken aan haar kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs.

Charlie Van Leuffel, districtsschepen voor sport: “Er kwamen opvallend veel verschillende sportdisciplines aan bod tijdens deze editie van het sportgala. We hadden onder andere oog voor straffe prestaties binnen de zwemsport, hockey, waterpolo, voetbal, schoonspringen, gevechtssport, karate, skate, dans, bowling en atletiek. Een bewijs dat er veel sporttalent in ons district woont én dat we een rijk aanbod aan sportclubs en infrastructuur hebben. Elke laureaat was een trotse ambassadeur van zijn of haar sport. Ook extra dank aan alle vrijwilligers die zich dagdagelijks inzetten voor hun vereniging en zo ons district mee in beweging zetten.”

Bij Louis Vegetarische Deli maakt chef Peggy elke dag de lekkerste, verse vegetarische gerechten in Antwerpen. Je kan deze gezellig ter plaatse opeten, genietend in de prachtige tuin of meenemen, ook via Take-Away. Ook verzorgen ze mooi uitgewerkte en uitgebreide catering voor events, aarzel dus niet om informatie te vragen. Het menu varieert dagelijks en evolueert mee met de seizoenen. Er is eveneens een ruime keuze aan vegan gerechten met onder meer salades, boterhammen, soep, quiches, en tal van warme gerechten.

Naast de afhaalgerechten is er een ruim aanbod aan delicatessen te koop:

 • aperitieven, wijnen (o.a.Francis Ford Coppola-wijnen), frisdranken en bieren
 • zoete en zoute delicatessen, de beste olijfolies, dipsausen etc
 • diverse ontbijtproducten (granola, havermout, etc), uitgebreid gamma Illy koffie en Dammann thee, confituren en chutneys
 • exclusieve decoratie

Uitzonderlijk en nieuw is dat de warme gerechten tevens vacuüm verpakt kunnen worden gekocht: zo blijven de gerechten langer houdbaar, of kunnen ze worden ingevroren zonder risico op vriesbrand.

Louis Vegetarische Deli is gelegen op de hoek van Arthur Goemaerelei en Bosmanslei te 2018 Antwerpen, op het gelijkvloers van een eclectische herenwoning in het feeërieke Leikwartier, Antwerpen Zuid. (Bosmanslei 2, 2018 Antwerpen)

Wil je meer weten wat we allemaal aanbieden, kijk dan gerust hieronder of op de website Deli Louis of instagram Deli Louis

Aquafin zuivert rioolwater tot het weer de natuur in kan. Geen drinkwater dus voor de mens, maar wel voor vissen, vogels en amfibieën. Voor jou werken we aan een leefomgeving in harmonie met water. Dat betekent proper water in stadskernen, waarlangs het aangenaam wonen en wandelen is. Maar ook een duurzame omgang met regenwater, om droge bodems te helpen voorkomen en de gevolgen van zware buien te beperken.

Niet alleen fauna en flora, ook mensen vinden opnieuw hun weg naar onze Vlaamse waterlopen. Stromend water trekt de aandacht. En nu het weer proper is en vol leven, is ontspannen en sporten langs of op het water bijzonder in trek. Ook wonen met zicht op water zit duidelijk in de lift. Voor veel collega's is dat positieve effect op onze omgeving één van de belangrijkste redenen om voor Aquafin als werkgever te kiezen.

Lijpe waterpolo stage in Zeist

Meteen na school verzamelen onze jonge Leeuwen zich op de parking van de Wezenberg in Antwerpen. Met een propvolle bus trekken we richting Nederland. De sfeer zit er meteen in!  Er wordt gelachen en gespeeld. Niemand zit er mee in dat de chauffeur even verkeerd rijdt.

Het huis waar we de komende dagen verblijven, ligt in een sportcentrum omgeven door sprookjesachtige naaldbossen. Op 150 m ligt het zwembad, waar we 3 keer per dag voluit kunnen trainen. Alle materiaal dat we nodig hebben is aanwezig: een fitnessruimte, een diep zwembad, heel veel ballen en goals. We starten diezelfde avond nog met een training. De kop is eraf!

‘s Morgens wekken we de kids met een vrolijk muziekje: Nicole en Hugo & Marc Rebillet passeren de revue. De combinatie van ervaren rotten en jong talent kenmerken dit weekend: de trainingen die georganiseerd worden, de spelletjes die we spelen en zelfs de taal die we spreken zijn een zotte samenwerking van jong … en ervaren.

An en Jan soigneerden ons dagelijks een heerlijk ontbijt, een uitgebreide lunch en een avondmaal om de vingers bij af te likken. Onze kids verzetten bergen boterhammen, cornflakes, fruit en groenten, soep, … eigenlijk alles wat de pot schaft. Niet verwonderlijk als je ziet hoe hard ze trainen natuurlijk. De voorraad komkommers en tomaten wordt al snel aangevuld.

Natuurlijk ligt de focus deze stage op waterpolo:

 • 's Morgens staat er steevast een zwemtraining op het programma. De kinderen werken onder leiding van onze topcoaches aan stijl, uithouding en snelheid.
 • 's Middags verschuift de nadruk meer naar techniek met de bal na een goede droogopwarming aan de kant.  Thomas en Tygo begeleidden de jongste polo spelers van de U11, Sam en Yari stomen de U13 klaar en Eben en Ward tillen de U15 naar een hoger niveau.
 • 's  Avonds gaat de aandacht naar techniek en matchkes. Na iedere training zien we de kinderen moe maar tevreden (en hongerig) terugkeren. Het is heerlijk om te zien hoe onze spelers iedere dag groeien! Jorn was er bij tot zaterdag… en zag dat het goed was.

Tussen de trainingen door krijgen de kids hun smartphone’s om wat berichten te checken of online spelletjes te spelen, maar sommigen duiken het bos in en bouwen kampen. Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen! Sorry not sorry mama’s en papa’s … niet alle kids beantwoordden jullie berichtjes… dat is alleen maar een teken dat ze goed bezig waren!

Teambuilding vinden we belangrijk dus tussen de trainingen door organiseerden we nog verschillende andere activiteiten: een polo quiz, capture the flag in het bos, spike ball, een voetbalmatch,… Onze spelers zijn zowel krijgers op het droge als in het water. Dat verzeker ik je!

Het is eigenlijk moeilijk om met woorden te beschrijven hoe heerlijk de stage was. De foto’s zeggen al veel, maar eigenlijk moest je het gewoon meemaken. We hopen stiekem dat dit de eerste van meer is… (knipoog naar het bestuur).

1 ding weet ik alvast zeker: waterpolo heeft toekomst! Dankzij de samenwerking van een super geëngageerd topteam van begeleiding en de aanwezigheid van een al even zotte, jonge bende polospelers bouwen we samen aan veel meer dan alleen waterpolo:

 • Een sportieve mentaliteit: we trainen hard, halen het beste uit ons lichaam, geven niet op, sturen bij.
 • Een gezonde levensstijl: veel beweging, gezonde voeding en voldoende slaap (ahum).
 • Een sociale spirit: groot en klein, jong en oud staan klaar voor mekaar, maken plezier en als er conflictjes zijn, pakken we ze samen aan.
 • Een feestmentaliteit: oh jee… wat wat gingen we lijp op die zotte fissa de laatste avond!
 • Een rijke woordenschat: die vraagt nog wat training voor we baanvast zijn ;)

 

Lieve polovrienden,
Het was een waar genoegen deel uit te maken van dit weekend. Tot snel!

Sarah De Vries
(Ouder van Stan U13, speelster dames Antwerpse ,begeleiding in Zeist en fan van waterpolo)

 

De laatste trainingen van het seizoen 2022-2023 zullen plaatsvinden op onderstaande momenten:

 • U17, U19, Dames, H3-H1 = Donderdag 1/juni te Wezenberg 
 • Zwemschool t.e.m. U13 = Zaterdag 3/juni te Groenenhoek en Wezenberg
 • U15 = Zondag 4/juni te Groenenhoek

Een kort verslag van ons avontuur in de Nordic Waterpolo League als club.

Round 1

Het is 2 december 2022 wanneer rond 7u de hongerige leeuwen met kleine oogjes toekomen op Brussels Airport. Allemaal klaar voor een nieuw, onbekend Europees avontuur in Stockholm, de Nordic Waterpolo League! Een twee uur durende vlucht bracht ons naar de stad waar het allemaal zal moeten gebeuren. Na het inchecken in het hotel en een kort moment van rust is het meteen tijd voor onze eerste wedstrijd, meteen tegen de thuisploeg. Vol enthousiasme beginnen we aan deze wedstrijd, maar toch lopen we direct achter de feiten aan en staan we na de eerste periode met 5-2 achter. We herpakken ons wel in de derde periode maar de vermoeidheid van de lange reis zorgt er toch voor dat we niet over de Zweden geraken. Een wedstrijd waarin we de hele tijd moesten achtervolgen, maar toch zeer veel geleerd hebben. De volgende dag staat een zeer belangrijke wedstrijd op het programma, want bij winst zijn we gegarandeerd op een plekje in de tweede ronde. De wedstrijd tegen de Finse ploeg Uintiseura Kuhat Ry wordt dan ook vol grinta aangevat en gewonnen met een overtuigende 29-11. Na de kwalificatie voor de tweede ronde mochten we de prachtige stad Stockholm gaan verkennen. Op de derde en laatste dag van het tornooi spelen we opieuw tegen een Finse ploeg, Cetus Waterpolo. In het begin gaat alles zeer vlot en staat het na de tweede periode 7-2. Door vermoeidheid van de vorige twee wedstrijden in dit zware weekend geven de leeuwen de voorsprong toch nog uit handen en eindigt het 9-9 waardoor penalty’s het gevolg zijn. Deze werden dankzij onze keeper Frederique Leon gewonnen met 3-2. Hierna was het jammer genoeg al tijd om terug richting Antwerpen te keren en ons klaar te stomen voor de tweede ronde.

Round 2

Na een enorm zware voorbereiding van coach Luis La Linde en een enorm belangrijke overwinning tegen Doornik in het vorige weekend, vertrekken we vol vertrouwen naar Stockholm voor de tweede Ronde van de NWPL. Deze keer zitten we in de groep met Zweeds kampioen, en oude bekende van op EU Nations League in 2018, Järfälla Vattenpolo en Deens kampioen KVIK Kopenhagen (die in het begin van het seizoen LEN Champions League kwalificatie hebben gespeeld). We vertrekken opnieuw vrijdagochtend, maar nu zonder wedstrijd op dezelfde dag. Na de reis naar Stockholm en het inchecken in het hotel staat er een kleine training op de planning, na deze training spelen de twee ploegen uit onze groep tegen elkaar. Deze wedstrijd wordt nipt gewonnen door KVIK en er werd een belangrijke conclusie getrokken; ze zijn beide te pakken, maar we zullen onze benen zeker moeten insmeren. Zaterdagochtend beginnen we aan de eerste uitdaging van het weekend; de fysiek sterke Zweedse kampioen hun tweede verlies van het weekend aansmeren. Al snel wordt het duidelijk dat wij op vlak van zwemmen een pak sterker zijn, met 4/4 bij het opzwemmen en een hele wedstrijd op voorsprong te staan, wordt het uiteindelijk 10-13 voor de Antwerpse leeuwen. Nu allemaal snel eten, hydrateren en platte rust voor iedereen. Door het winnen van de eerste wedstrijd in de ochtend, is een tweede overwinning, of gelijkstand door doelsaldo, voldoende om te kwalificeren voor het ‘final eight’ tornooi in Novaky, Slowakije. Dat het de tweede wedstrijd van de dag is valt niet te zien aan de spelers. We starten goed en laten vanaf de eerste periode de Denen achtervolgen. In de laatste periode neemt de vermoeidheid toch de bovenhand en komt KVIK uit het niets 11-10 voor met nog maar anderhalve minuut op de klok. Met nog maar 33 seconden te spelen wordt een penalty uitgelokt. Onze ervaren rots in de branding Nick Poelmans neemt de verantwoordelijkheid om deze penalty te schieten en scoort deze ook zeer netjes. Na nog een halve minuut ‘full-press’ eindigt de wedstrijd op een gelijke score van 11-11. Dit betekent dat we door zijn naar de derde en laatste ronde en morgen voor de eerste plek van het tornooi spelen tegen het Britse Cheltenham. Voor de ervaren spelers is dit de derde keer dat de leeuwen tegen deze ploeg spelen. Op de EU Nations league voor clubs in werd er in 2018 met 3-5 verloren van de Britten, op het Winter Waterpolo Tornooi in Antwerpen een jaar later werd overtuigend gewonnen. De opdracht is duidelijk voor deze laatste wedstrijd om 10u op zondag; we moeten en zullen winnen, want dit betekent dat we in principe een ‘gemakkelijkere’ tegenstander krijgen in de eerste wedstrijd in de volgende ronde. We beginnen direct met een goed tempo en een goede mentaliteit en bouwen direct een overtuigende voorsprong uit tot 1-6. Door onbegrijpelijke beslissing van de scheidsrechters, het agressieve spel van de Britten en zeker ook de vermoeidheid van de vorige twee zware wedstrijden, maken de leeuwen het toch iets te spannend. Uiteindelijk wordt er toch gewonnen met 11-12 en eindigen de leeuwen op de eerste plek in dit tornooi!

Na deze mooie ervaring zijn we ons terug vol enthousiasme aan het voorbereiden op de play-offs en het ‘final eight’ tornooi in Novaky, Slowakije!

Bedankt aan het bestuur voor de mogelijkheid. Bedankt aan de supporters thuis en de supporters die zowel in de eerste als tweede ronde mee zijn afgereisd naar Stockholm.

 

FINAL 8

Gekwalificeerd voor de laatste 8 van dit tornooi, lets go lions!

 

<< Geschreven door een gepassioneerde enthousiaste waterpolospeler >>

ARTIKEL Gazet Van Antwerpen 22/3/23 by Jan Brys.

Antwerpse waterpolojongens mogen zich opmaken voor Europese eindstrijd
De jongens van de Antwerpse waterpoloclub mogen zich opmaken voor de eindstrijd van de Nordic Waterpolo League. In mei treden ze in het Slowaakse Novaky aan om zich te meten in de
eindstrijd met de beste acht.

Antwerpen wordt de bakermat van de nationale waterpolosport genoemd en dat is niet overdreven. In het verleden pakten de Antwerpse clubs tal van prijzen in ons land.
Vandaag zet Antwerpen deze traditie verder door zich te plaatsen voor de eindstrijd van de Nordic Waterpolo League.
“Dit tornooi werd oorspronkelijk in het leven geroepen ter promotie van de waterpolosport in Zweden, Noorwegen en Finland. Later groeide het verder uit over Europa”, legt speler Kevin
Vervoort uit. “We zijn erin geslaagd door de voorrondes van dit tornooi te komen. Die voorrondes werden in twee fases gehouden. Eerst konden we ons in december 2022 plaatsen en zopas deden we dat nog eens. Dat maakt dat we naar de “final 8” mogen in het Slowaakse Novaky. Gemakkelijk zal het niet worden, maar we moeten er alleszins voor gaan”, vervolgt Kevin.

De Koninklijke Antwerpse Zwemclub Scaldis Antwerpen ontstond in 1996 toen de waterpolo-afdelingen van de Antwerpse Zwemclub en Scaldis Antwerpen tot een fusie overgingen. Zo
ontstond de grootste club in ons land. (jbr)

Foto's van de 2e kwalificatieronde tegen Järfälla zijn te vinden via deze link: https://public.fotki.com/Jarfallasim/polo-1/2024/2023-03-17-nwpl-her/2023-03-18-jrflla-v/ --> Gelieve bij het gebruiken van de foto's de fotografe te vermelden: "photo's by: Britta Hassler"

Waterpolovrouwen POWER!

Op 8 maart staat, zoals elk jaar, in het teken van de vrouw, dan vieren we Internationale Vrouwendag! Het is een dag van solidariteit en verbinding tussen vrouwen. Wereldwijd strijden vrouwen voor hun rechten en tegen ongelijkheid. Dat steunen we uiteraard in onze club want het vrouwen waterpolo komt nog te weinig in de picture en waterpolo is ook voor vrouwen! 

Daarom willen wij onze meisjes, dames, mama's vandaag extra laten schitteren. Jullie gaan er altijd 100% en meer tegenaan, niet altijd zichtbaar maar altijd het beste van jullie zelf aan het geven, unstoppable! Wij zijn fier op onze dames!

 

Wat is Internationale vrouwendag? --> Elk jaar wordt wereldwijd de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen gevierd. Sinds 1978 is het door de VN officieel erkend als mondiale feestdag. De vrouwendag bestaat echter al veel langer. De eerste editie van deze feestdag vond plaats in 1911. Het ontstaan van deze Internationale Vrouwendag is te danken aan de socialistische vrouwenbeweging. De Duitse Clara Zetkin (1857-1933) was daarin een hoofdrolspeelster.

Waarom een Internationale vrouwendag? --> De mondiale strijd voor vrouwenrechten is tegenwoordig nog altijd actueel. Een strijd voor gelijke rechten! In grote delen van de wereld worden vrouwen sterk achtergesteld. Op absurd veel gebieden lijkt het alsof de man automatisch de 'maat der dingen' is. Tijd om evenwicht te creëren!  

Waarom 8 maart? --> Dit is een eerbetoon aan een massale staking die op 8 maart 1908 in de Verenigde Staten werd gehouden door vrouwen in de kledingindustrie. Zij streden onder meer voor betere arbeidsomstandigheden, een hoger loon, kortere werktijden (de achturige werkdag), algemeen kiesrecht, afschaffing van kinderarbeid en maatregelen tegen seksuele intimidatie.

#IWD2023

Word jij onze nieuwe HERO?!

Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor het succes van Antwerpse waterpolo. We zijn zo gegroeid en een gevestigde waarde in de waterpolowereld dat we ook jouw hulp nodig hebben. Voor sommige activiteiten kwamen we af en toe handen en ogen tekort om alles in goede banen te leiden waardoor sommige evenementen niet door konden gaan of slecht verliepen.
 
Geen onoverkomelijke problemen, maar door het tekort aan vrijwilligers loopt het soms toch even anders dan gewenst/gehoopt. Of worden vaak dezelfde mensen veel te veel belast. Barmedewerkers, tafel officials, afgevaardigden, coaches, trainers, scheidsrechters, of gewoon een helpende hand ... we kunnen niet zonder.
 
Antwerpse waterpolo doet daarom beroep op alle leden en ouders van jeugdleden om af en toe de handen uit de mouwen te steken voor de club.
 
In een prachtige omgeving van de strijdvaardigheid om steeds te willen winnen en de sfeervolle gezelligheid die in de club heerst ontmoet je toffe mensen om samen iets moois te realiseren in onze stad, "ons zwembad".
Ook zus, broer, opa of oma, vriend of vriendin zijn erg welkom in het Antwerpse waterpolo vrijwilligersteam.
 
Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het fijn vinden om met anderen samen te werken en zo een enorm fijne clubwerking te onderhouden en nog meer uit te bouwen. Zelfs zonder een 'vacature' in te vullen ben je altijd welkom om te helpen!
 

Sta je al te popelen om mee te doen? Kies dan hieronder wat bij je past en laat meteen iets weten.

 • Heb je interesse om af en toe een handje te helpen, zoals een avondje bardienst of evenementenhulp, surf dan naar het formulier op Twizzit om ons eenvoudig digitaal te laten weten welk type taken jij graag opneemt. We nemen dan snel contact met je op.
 • Sta jij graag dicht bij de sporters als bijvoorbeeld coach, scheidsrechter, tafelofficial of afgevaardigdeveldcoördinator? Neem dan contact op met jouw ploegverantwoordelijke of categorieverantwoordelijke of stuur een e-mailtje met je interesse naar waterpolo.secretaris@kazsc.be. Wij ondersteunen jou in je voorbereiding en ontwikkeling.
 • Wil je graag structureler deel uitmaken van een cel in onze organisatie, zoals sportief, sponsoring of events, stuur dan een e-mailtje naar waterpolo.voorzitter@kazsc.be of spreek een bestuurslid aan. We waarderen je engagement enorm! 

 

 
Sponsors

 

© 2020, website powered by Twizzit.com