Vanaf heden vind je Antwerpse waterpolo ook terug op Wikipedia.

Daar vind je meer informatie over de rijke geschiedenis van onze club, de verschillende teams en hun verwezenlijkingen en de tornooien die wij organiseren.
​De pagina is nog volop in opbouw. Ideeën en extra informatie om de pagina nog beter te maken, kan je sturen naar antwerpse.waterpolo@gmail.com.

Waterpolo in onze club…

In juni 1996 beslisten de waterpoloafdelingen van de Koninklijke Antwerpse Zwemclub en van Zwemclub Scaldis Antwerpen de krachten te bundelen. Jarenlang behoorden beide ploegen tot de absolute waterpolotop in België, behaalden tientallen nationale titels, namen vaak deel aan talrijke Europabekers en leverden een groot deel van hun spelers aan de nationale ploegen.

De fusie maakte van “Antwerpse” niet alleen de grootste waterpoloclub van België maar ook sportief telde Antwerpen, de bakermat van de nationale waterpolosport, weer mee. Bij de fusie is beslist dat de jeugdwerking van beide ploegen naast elkaar zou blijven bestaan en zo samen te werken om zoveel mogelijk Antwerpse jeugd met waterpolo te laten kennis en jeugdspelers uit eigen rangen te laten doorgroeien naar de 1ste ploeg.  Het resultaat is vandaag reeds zichtbaar met een aantal jeugdspelers in de 1ste ploeg.  AZSC jeugd en Kindervreugd zijn dan ook steeds prominent aanwezig in alle jeugdcompetities.

AZSC is sindsdien steeds bij de top van België en kwalificeerde zich jaar na jaar voor de play-offs in hoogste afdeling, wonnen de Beker van België, namen deel aan de Europabeker voor Bekerhouders en veroverden tal van titels bij de jeugd alsook met de 2de ploeg (klik hier voor ons volledig palmares).

Sinds 2005 is “Antwerpse Waterpolo” door de stad Antwerpen ook erkend als TOPSPORT CLUB.  Deze erkenning zal ons zeker in staat stellen om het Antwerpse waterpolo nog meer te promoten.

Bij ons kunnen jongens en meisjes van vanaf 6 jaar spelenderwijs kennis maken met zwem- en baltechnieken. Later komen de reglementen en tactische besprekingen erbij om uiteindelijk en na vele jaren te kunnen doorstoten naar de top.
Waterpolo vereist immers niet alleen een ver doorgedreven en permanente zwemtraining, maar ook baltechnische vaardigheid, doorzicht, karakter en intelligentie zijn een must. Niet voor niets noemen sportfysiologen waterpolo één van de meest veeleisende sporten…

Historiek van het Waterpolo…

In het midden van de 19e eeuw werd in Engeland de basis gelegd van het hedendaagse waterpolo. Aanvankelijk waren er geen regels, geen doelen en … geen ballen. Twee ploegen bekampten elkaar in het water van rivieren en meren, en trachtten een gevulde varkensmaag tot op de kant van de tegenstrever te krijgen. Om paal en perk te stellen aan het geweld en de brutaliteiten, die dit spel met zich meebrachten, werden afspraken gemaakt en ontstonden reglementen. Tijdens de Olympische Spelen van Parijs (1900) was het waterpolo, samen met voetbal, de enige Olympische ploegsport en behaalde België zilver.

Hoewel ons land tot vóór enkele decennia één van de beste waterpolonaties ter wereld was, hebben wij ons laten voorbijsteken door vroegere Oostbloklanden en door verregaande professionalisering van deze sport in landen als Italië en Spanje.


Sponsors

 

© 2020, website powered by Twizzit.com